Banka Kırmızı Çizgi Nedir?
Banka kırmızı çizgi nedir? Bankalarda kırmızı çizgiyi kim belirler? Banka kırmızı çizgi sonrası ne oluyor? Bankalardaki kırmızı çizgiye dair kısa bilgi çeşitlerine bu yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Banka kırmızı çizgi nedir? Bu soru toplumda sıklıkla merak edilir. Çünkü bankaların kırmızı çizgi listesinde kimse yer almak istemiyor. Bu yüzden de insanlar özellikle iyice araştırıp dikkat etmek istiyorlar.
Günümüzde bankacılık faaliyet işlemleri belirli bir kanun ya da kurallar çerçevesinde gerçekleşiyor. Bankacılık denetleme kurumu tüm bankacılık faaliyetlerindeki kuralları oluşturmaktadır. Bu bankacılık kuralları arasında ise; banka kırmızı çizgi listesi yer almaktadır. Bankalar müşteriler ile geri ödenmesi koşullu ile finans işlemlerini gerçekleştirir. Öncesinden müşteriler ile ödeme planları oluşturulur. Müşteri ile banka karşılıklı olarak anlaştıklarında finans işlemleri bankalar tarafından gerçekleşir.
Banka Neden Kırmızı Çizgiye Sokar?
Müşteriler bazen ödeme işlemlerini gerçekleştiremez. Böyle bir durumda banka müşteriye 90 gün ödemesi için müddet verir. 90 gün sonunda halen daha müşteri gerekli ödemeyi gerçekleştirmez ise; bankalar hukuki süreç başlatır. Bu süreç sırasında müşteriye bir hafta daha ödeme zamanı sunulur. Bir hafta sonra müşteri ödeme yapmaz ise; bankanın müşterisi kırmızı çizgi girer.
Tüm bu süreçlerde müşteriye sürekli olarak ödeme zamanında kolaylıklar sunuluyor. Bu yüzden de bankacılık denetleme kurumu belirli bir süre sonra müşteriyi kırmızı listeye almak zorunda kalıyor. Çünkü müşteri en başta anlaştığı kurallara uymamıştır.
Banka Kırmızı Çizgi Sonrası
Günümüzde pek çok kişinin korkulu rüyası banka kırmızı çizgi lister yer almak oluyor. Çünkü kırmızı çizgi listesinde pek çok kişi yer almak istemez. Bu yüzden de anlaşmadan önce ödeme zaman dilimlerine müşteriler dikkat etmesi gerekir.
Günümüzde kırmızı çizgide yer alan pek çok müşteri bulunuyor. Peki, banka kırmızı çizgi sonrası ne oluyor. Müşteriler kırmızı çizgiye girdikten sonra 5 yıl boyunca bankacılık işlemlerinden yararlanamama cezası oluyor. Bu kuralı bankacılık denetleme kurumu sunmuştur. Bankalar bu işlemleri gerçekleştirmek zorundadır. 5 yıl boyunca bankacılık işlemlerinden uzakta kalan kişiler süresini doldurduktan sonra tekrar bankacılık işlemlerinden ilk başta kısıtlı olarak, düzenine göre ise tamamından faydalanabilir.
