Bireysel Emeklilik Nedir?

Bireysel Emeklilik Nedir?

Bireysel Emeklilik Nedir? Bireysel Emeklilik Kredisi İmkanları, Bireysel Emeklilik Sistemi Hakları, Bireysel Emekliliğin Avantajları Nelerdir?

Bireysel emeklilik kredisi çalışmakta olan ya da henüz çalışmayan genç ya da erişkin çoğu kişiye hitap eden ve bulunduğunuz dönemdeki hayat şartlarınızı emekli olunca da devam ettirmenizi sağlayan, oldukça güvenilir ve tasarruf etmenizi amaçlayan yatırım aracıdır.

Bireysel Emeklilik Kredisi İmkanları

Bireysel emeklilik yaptıran bireylerin, emeklilik sonrasında pek çok avantajları bulunmaktadır. Bunlar;

  • Yüzde yirmi beş devlet katkısıyla yaptığınız tasarruflar gittikçe büyüsün.
  • Yaptığınız birikimler emeklilik yatırım fonlarıyla değerlendirmeye alınsın.
  • Emekli olduğunuzda ister toplu para isterseniz de düzenli maaş alabilirsiniz.
  • Anlaşmalı olunan sağlık kuruluşlarının indirimlerinden yararlanabilirsiniz.
  • İhtiyacınız olduğunda ücretsiz acil ambulans hizmeti alabilirsiniz

Bireysel emeklilik kredisi başvurusu 18 yaşını geçmiş, medeni haklarını kullanma yetkisi olan herkes tarafından yapılabilir. Bireysel emekliliğe başvuruken, müşteri temsilciniz tarafından sizin genel profilinize bakılır. Emeklilikten beklentiniz, haneye giren gelir düzeyi ve maaşınız, riskli olup olmadığınız ve bireysel ihtiyaçlarınız dikkate alınır. Müşteri temsilciniz, tüm bu durumları göz önüne alınarak size en uygun teklifi hazırlamaktadır.

Bireysel Emeklilik Sistemi Hakları

Emeklilik sözleşmenizi imzaladığınız tarihten sonraki 2 ay içerisinde sözleşmeden vazgeçme hakkınız vardır. Bu halde, yaptığınız tüm ödemeler, eğer o güne kadarki yatırımlarınızla birlikte 10 iş günü içinde size iade edilir. Bu durumda fon toplam gider kesintisi dışında yapılan tüm kesintileri aynı süre içerisinde size geri iade eder.

Ayrıca hem düzenli ödeme yapabilir hem de, eğer ki gelir durumunuz müsaitse ara ödemeler yapabilirsiniz. Katkı payı tutarınızı istediğiniz zaman, dilediğiniz tutara yükseltebilirsiniz, planınızı asgari katkı payından düşük olmamak şartıyla düşürebilirsiniz.

  • Bireysel emeklilikte, isterseniz katkı payı ödeme tarihlerinizi değiştirebilirsiniz. Kendi maadi durumunuza göre aylık periyodlara da bölebilirsiniz.
  • Bireysel emeklilik sisteminde eğer ki ekonomik olarak sorun yaşarsanız ödemelerinize ara vermeniz de mümkündür. Bu ödemelere kendi istediğiniz periyodlarda tekrar kaldığınız yerden başlayabilirsiniz.
  • Bireysel emeklilikte yılda dört kez bireysel emeklilik planınızı, on iki kere de fon dağılımınızı değiştirebilirsiniz.

İsterseniz birikimlerinizi başka emeklilik şirketine aktarabilirsiniz. Bu işlemi gerçekleştirebilmek için ise emeklilik sözleşmenizin yürürlüğe girmesinden en az 2 yıl geçmiş olması gerekir. Tekrar bir değişiklik yapmak istediğinizde ise bulunduğunuz şirkette sözleşme gereğince 1 yıl bulunmanız gerekmektedir. Bireysel emeklilikte en az 10 yıl sistemde kalmak şartıyla, 56 yaşını doldurduğunuzda ise Bireysel Emeklilik Sistemi’nden emekli olabilirsiniz. Emeklilik sisteminde yeterli gün ve primi doldurduktan sonra emekliliğe hak kazanmış sayılırsınız. Bu noktadan itibaren yatırdığınız ücreti ister toplu olarak ister maaş olarak alma hakkınız da bulunmaktadır.

Bireysel Emekliliğin Avantajları Nelerdir?

Bireysel emeklilikte, emekli zamanlarınızda nakit paraya ihtiyacınız olduğunda ihtiyaçlarınızı karşılamak ve yaşam standartlarınızı korumak isterseniz eğer uzun vadede birikim yapmalısınız.

Bireysel emeklikte yatırdığınız katkı payları emeklilik yatırım fonlarında değerlendirilir.

Bireysel emeklilikte dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi bizim ülkemizde de, çalışan kişilerin aktif çalışma yaşamı süresi boyunca aldıkları gelirler, emekli olduklarında azalma olabilir. Bu sebepten dolayı bireysel emekliliğe katılarak bu ek geliri sağlayabilirsiniz.

Editör