Atila Sertel: "Akp İktidarında Polislerin Sorunlarının Katlanarak Arttığını Görüyoruz"

Atila Sertel: "Akp İktidarında Polislerin Sorunlarının Katlanarak Arttığını Görüyoruz"

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, TBMM Genel Kurulu’nda; Polis Yüksek Öğretim Kanun Teklifi’yle ilgili “Polislerimizin yaşadığı hiçbir sorunu çözmeyen bir kanun teklifini burada tartışıyoruz. Polisler çok ağır koşullar altında çalışıyorlar. Günde on iki saat ve amirlerin baskısı altında hiç talep etmeseler, istemeseler de halkla karşı karşıya getirilerek çok zor koşullar altında insafsızca davranmaya sevk ediliyorlar. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin iktidarında polislerin sorunlarının katlanarak arttığını

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, TBMM Genel Kurulu’nda; Polis Yüksek Öğretim Kanun Teklifi’yle ilgili “Polislerimizin yaşadığı hiçbir sorunu çözmeyen bir kanun teklifini burada tartışıyoruz. Polisler çok ağır koşullar altında çalışıyorlar. Günde on iki saat ve amirlerin baskısı altında hiç talep etmeseler, istemeseler de halkla karşı karşıya getirilerek çok zor koşullar altında insafsızca davranmaya sevk ediliyorlar. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin iktidarında polislerin sorunlarının katlanarak arttığını görüyoruz” dedi.

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, TBMM Genel Kurulu’nda dün Polis Yüksek Öğretim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmeleri sırasında söz aldı. Sertel, teklifle ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

“Yasalar sorunlarıçözmek için çıkarılmalıdır. Bu Polis Yüksek Öğretim Kanun Teklifi’ne baktığımda polislerimizin yaşadığı hiçbir sorunu çözmediği ve birtakım düzenlemelerle polislerin asıl sorunlarının göz ardı edildiği bir kanun teklifini burada tartışıyoruz.

“POLİSLER ÇOK AĞIR KOŞULLAR ALTINDA ÇALIŞIYORLAR”

Polisler çok ağır koşullar altında çalışıyorlar. Günde on iki saat ve amirlerin baskısı altında hiç talep etmeseler, istemeseler de halkla karşı karşıya getirilerek çok zor koşullar altında insafsızca davranmaya sevk ediliyorlar. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin iktidarında polislerin sorunlarının katlanarak arttığını gördüğümüz gibi, 2024 yılında Cumhurbaşkanının imzalayıp kararla değişikliği Resmî Gazete’de yayımlanmasına göre, geçmişte garp ve şark, batı ve doğu tayinlerinin 4’e çıkarıldığını ve iller arasında görev yapan polislerin tam 4 kez tayin edilmesi gereken noktadan 6 kez tayine çıkarıldığını biliyoruz. İktidara geldiğimizde bunu tabii ki uygulamayacağız, tabii ki yeniden gündeme alacağız ve polislerimizin hakkını, hukukunu savunacağız çünkü polislerin çocukları var çünkü evlatları var; ilkokula İzmir’de başlayacak, ortaokulu Antep’te bitirecek, liseyi Trabzon’da okuyacak, üniversiteye İstanbul’a gelecek; o çocuklar Türkiye’nin her yerinde babalarıyla, anneleriyle beraber, eşleriyle beraber dolaştırılmak zorunda bırakılacak. Bu, büyük bir haksızlıktır ve memuriyet kanununun hiçbirinde bu uygulama yapılmamaktadır. Memurlarımız için bu yönetmeliğin ne kadar acı olduğunu hepimiz biliyoruz.

Bakın “Polislerde Tükenmişlik ve Görülen Psikolojik Belirtiler” diye 3 bilim insanımız araştırma yapmış. Yardımcı Doç. Dr. Bülent Gündüz, Yardımcı Doç. Dr. Zülal Erkan ve Yardımcı Doç. Dr. Nurcan Gökçakan. Bu rapora göre polislerimiz çok büyük bir psikolojik sıkıntı içerisinde ve gerginlik içerisinde ve intihar eğilimleri içerisinde ve ne yazık ki intihar ediyorlar. İçişleri Bakanlığı’nın yaptığı açıklamadan okuyorum: 2016 yılında 61 polisimiz, 2017’de 52, 2018’de 41, 2019’da 48, 2020’de 36 Emniyet görevlimiz, polisimiz intihar etti ve ne yazık ki 2021’de bu rakam 108’e çıktı; son beş yılda 450 polisimiz canına kıydı.

“AKP İKTİDARINDA BİNİN ÜZERİNDE İNTİHAR VAKASI VAR”

AKP iktidarında, son yirmi yılında binin üzerinde intihar vakası var. Polislerimize insan gibi davranmak zorundasınız, onları birey olarak kabul etmek zorundasınız, onları emir eri olarak göremezsiniz, acımasızca bir uygulama içerisinde çalıştıramazsınız. O raporda diyor ki… Bu incelemeleri aslında İçişleri Bakanlığı’nın, Cumhurbaşkanlığı’nın yaptırması lazım ama yaptırmadığı gibi raporlara da önem vermiyorlar. Diyor ki o raporda: “Toplumla iç içe ve sürekli temas hâlinde olmaları ve bu süreçte birtakım sorunlar yaşamalarına karşın en az çalışma yapılan polislerle bilimsel nitelikteki araştırmaların nicelik ve niteliğinin artırılması gerekmektedir.” diyor. Polislere inanılmaz derecede kötü davrananlara buradan sesleniyorum: Onlar da bu ülkenin evlatları.

Bazen kaba şiddeti uygulamak zorunda ve iktidarın -arkadaşlarımızın söylediği gibi- sopası, copu, kalkanı, silahı olarak kullanılabiliyorlar ama bunu onların istediğini zannetmiyorum; iktidar bunu istiyor ve onları birer şiddet aracı hâline getirmek istiyor. O da polislerimizde bir tükenmişlik ve psikolojik belirtilerin ortaya çıkmasına yol açıyor. Bilimsel araştırmada diyor ki: “Sonuçlar dikkate alındığında polislerin profesyonel düzeyde destek almaları konusunda düzenlemeler yapılmalıdır.” Şimdi soruyorum: Siz polislerimiz için ne yapıyorsunuz Allah aşkına? Onların ne sosyal hakları var? Ne çalışma güvenceleri var? Ne kadar ücret alıyorlar ve ne kadar kötü ve tehlikeli bir iş yapıyorlar?

Kaynak: ANKA Haber Ajansı