Çinliler Duyurdu! Sinovac Aşısı Olanlara Kötü Haber!

Çinliler Duyurdu! Sinovac Aşısı Olanlara Kötü Haber!

Ülkemizde aşılamanın başladığı ilk dönemlerde kullanılan Sinovac aşısına ait yeni araştırmanın sonuçları yayınladı.

Çinli şirket Sinovac’ın geliştirmiş olduğu CoronVac aşısına dair yeni araştırma sonuçları yayınladı. Araştırmanın sonuçları oldukça dikkat çekici nitelikte. Ülkemizde de milyonlarca doz kullanılan aşısının ikinci dozundan 6 ay sonra antikor oranında önemli seviyede düşüş yaşandığı tespit edildi.

İki doz Sinovac aşısı olan bir kişiye üçüncü doz aşı yapılması koronavirüse karşı bağışıklık sistemini önemli seviyede artırıyor. Aşıyı 2 doz olarak 4 hafta arayla yaptırmış olan kişilerde antikor seviyesinin kilit eşiğin üzerinde olma oranı yüzde 35.2’ye yükseldi.

109135.jpg

18 – 59 yaş arasındaki sağlıklı yetişkinlerden kan örnekleri alınarak ilgili araştırma gerçekleştirdi. Aşıyı farklı zaman dilimlerinde yaptıran 100 kişinin altı ay sonraki antikor düzeyi ölçüldü.

Dikkat çeken araştırmanın sonuçları şu şekilde:

Aşının iki dozunu iki hafta arayla yaptıran kişilerin yalnızca yüzde 16.9’unda antikor seviyesi kilit seviyesinin üzerine çıktı.

Aşının iki dozunu dört haftalık arayla yaptıran kişilerde antikor seviyesinin kilit eşiğin üzerinde olma oranı yüzde 35.2’ye yükseldi.

İki doz aşı olduktan sonra yaklaşık 6 ay sonra üçüncü dozu olan kişilerin de antikor seviyeleri ölçüldü. Üçüncü dozdan 28 gün sonra ölçülen antikor oranı, ikinci dozdan bir ay sonra ölçülen antikordan oranından 3 ila 5 kat oranında daha yüksek çıktı.

Varyantlara Karşı Test Edilmedi

Araştırmada Sinovac aşısının hemen hemen her gün ortaya çıkan yeni varyantlara karşı etkisinin test edilmediği belirtildi. Bunun yanı sıra üçüncü doz aşıdan sonra virüse karşı koruma süresinin de ölçülmediği belirtildi.

57749896-303.jpg

Ülkemizde geçtiğimiz haftalarda iki doz Sinovac aşısı olan kişilere BioNTech aşısı ile üçüncü doz aşı imkanı tanınmıştı. Sinovac aşısının kullanan Endonezya ve Tayland’da aynı uygulamayı başlattı. Aynı aşıyı kullanan Filipinler’de ise henüz üçüncü doz için bir uygulama başlamadı.

Editör