Deniz tuzu nedir?

Deniz tuzu nedir?

Deniz tuzundan çoğumuz iğrenir. Hatta bazılarımızın midesini bile bunaltabilir.

Tuzun sağlığa zararlarını her yerde okumuş, görmüş veya duymuş olabilirsiniz. Peki sağlığa yararlarını bir kez olsun duydunuz mu? Günlük az miktarda tüketilen tuz (bu miktar 1 çay kaşığı kadardır.) sağlığa zarar değil, yarar verir. Vücudumuz nasıl çikolata, şeker vb. şeylere ihtiyaç duyuyorsa tuza da az miktarda ihtiyacı olur. Her şeyin fazlası zarardır. Kendisi değil. Şimdi gelelim deniz tuzunun ne gibi şeylerde yararlı olabileceğine.

tuzz.jpg

Deniz tuzunun faydaları nelerdir?

  • Cildi gençleştirir.

Her denize gidildiğinde cildinizin denizden çıkınca daha da güzel olduğunu birçoğumuz fark etmiştir. Bunun nedeni deniz tuzunun cildimize yeterince verildiği zaman gençleştirmesidir. Tuzu yemeklere katmak ve duştayken veya cilt bakımı olarak kullanmanın farkları vardır. Deniz tuzunu yemeklere katmak gençleştirmeye daha da yardım ederken; cilt bakım olarak kullanmak cildin zamanla kırışmasını önler. Elimizi gezdirdiğimizde hissettiğimiz pürüzleri zamanla daha da yok eder. Kan dolaşımını daha da hızlandırdığı için iltihaplara da engel olmaktadır.

  • Ten rengini dengeler.

Güneş yanıklarınız olduğunda ve belirli bölgeleriniz farklı ten rengine büründüyse cilt bakım olarak kullandığınız deniz tuzu; cilde diğer bazı bakım ürünleri kadar zarar vermeden ten renginizi eşitlemeye yardımcı olur. Bu gibi yanıklarda genellikle ölü deri ortaya çıkar. İşte deniz tuzu tam bu noktada devreye giriyor. Ölü deriyi, cildin tabakasına zarar vermeden yok eder ve ten renginizi dengeler.

  • Siyah noktalara ve yağlı cilde son verir

Deniz tuzu aynı zamanda cildin yağlanmasını kullanan kişinin cildine göre dengeler. Birçok kişinin fazla veya az cilt yağlanma sorunu vardır. Ve bu sorunun sonucunda siyah nokta lekeleri veya akne gibi bazı kötü görüntüler çıkar. Deniz tuzunu cilde nazikçe dairesel hareketler ile yedirdiğinizde cilt yağlanmasını kontrol eder. Ve siyah noktalarınız ve akne gibi lekeler zamanla daha da azalır.

  • Zayıflatır

Fazla tuz tüketimi kilo aldırabilir. Fakat giriş kısmında dediğim gibi her şeyin fazlası zarardır; kendisi değil. Deniz tuzunu günlük 1 çay kaşığı kadar kullandığınızda normal tuz gereksiniminden kilo alırken artık almadığınızı göreceksiniz. Sindirim sistemine iyi geldiği ve yağ yakımını hızlandırdığı için deniz tuzunun günlük hayatınızda size çok yardımı olur.

  • Saçları besler

Doğal ferahlatma özelliğine sahip olduğundan zararsız bir şekilde saç köklerinizi besler, ferahlatır ve sedef hastalığına iyi gelir. (Eğer ciddi bir hastalığınız var ise deniz tuzunu kullanmadan önce doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.) Ferahlayan saç dipleriniz daha sağlıklı uzar ve saç yağlanma sorununa yardımcı olur.

0bd6435d5c0a997f-1607027152.jpg

  • Ağız içi yaraları ve diş etlerini iyi gelir

Çoğunlukla çevremizden duyduğumuz ‘ağız yarası için tuzlu su yapayım.’ cümlesi aklınızda canlanır gibi olmuştur. Saçı ferahlattığı kadar, deniz tuzu ağız yaralarına, iltihaplarına ve diş etlerine de yararı vardır. Tuzlu su birçoğumuzun ağız yarası için korkunç bir travması olabilir. Çünkü ağız yarasına en büyük acıyı deniz tuzu vermektedir. Bunun sebebi mikropları kırması ve orayı temizlemesidir. Sonucunda büyük bir acı verir fakat verdiği acı kadar yararı da vardır.

Not: Eğer bahsedilen deniz tuzu yararları içerisinde uygulamak istediğiniz bölgenizde ciddi hastalıklarınız varsa; tehlikeli sonuçlara karşı önlem amaçlı öncelikle doktorunuza danışmalısınız.

Editör