Neden Güneş Kremi Kullanmalıyız? Güneş Kremi Kullanmanın Önemi

Neden Güneş Kremi Kullanmalıyız? Güneş Kremi Kullanmanın Önemi

Güneşten gelen ışınların yarısı dünyamıza ulaşır. Bu ışınların yüzde kırkı kızılötesi ışınlardır.

Yani ancak termal kameralarda gözüken ışınlar ama bizim korktuğumuz yani korunmak için güneş kremi sürdüğümüz ışınlar morötesi ışınlar. Güneşten gelen ışınların yüzde onu morötesi ışınlardır. Özellikle UVA ve UVB ışınları. UVB ışınlarının ancak %5'i dünyaya ulaşsa bile bizim en çok korkmamız gereken ışın türü. Güneş yanıklarının, kızarıklarının, erken yaşlanmanın, cilt kanserinin başrolü diyebiliriz. Bu ışınların vücuda temas ettiği ilk yer deri. Yani korunmamız güneş kremlerine, taktığımız gözlüğe, şapkalarımıza ve kıyafetlerimize bağlı. Ozon tabakasının incelmesiyle güneşten gelen ışınları asla hafife almamalıyız. Morötesi ışınlar epidermis tabakasına zarar vererek kontrolsüz hücre çoğalışına sebebiyet verebiliyor. Bu da cilt kanseri demek. Cilt kanseri en çok görülen kanser türlerinden biri. Hele ki yazın güneşin zararlı ışınlarıyla direkt bir savaş veriyoruz. Sağlıklı bir şekilde yazı geçirmek ve yaşlılığınıza yatırım yapmak için UV ışınlarından (güneşin zararlı ışınları) kaçınmanız gerek.

bebekler-icin-gunes-kremi-kullanimi-hakkinda-detaylar.jpg

Güneşten aldığımız radyasyon ozon tabakasının incelmesiyle ciddiye alınması gereken bir konu. Korunmasız bir şekilde plajda veya bahçede saatlerce vakit geçirmek erken yaşlanmadan cilt kanserine kadar birçok sorunu beraberinde getirir. Bu yüzden sağlığımızı düşünerek tatilimizi yapmak ve yine sağlığımızı düşünerek vakit geçirmemiz gerekiyor.

GÜNEŞ KREMİ SEÇİMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR

Doğru güneş kremi seçimi önemli kısımlara dikkat etmekten geçiyor. Bu maddelere uyulması güneş kreminden en çok verimin alınmasını sağlar.

KORUYUCU KAPSAMI

Güneş kremi hem UVA ışınlarından hem de UVB ışınlarından koruyucu olmalı.

CİLT TİPİNİZE UYGUN OLMALI

Güneş kremleri de diğer cilt ürünleri gibi cilt tipine göre farklı varyasyonları var. Yağlı ciltler, kuru ciltler, hassas ciltler gibi…Cilt tipinize göre ürün kullanmadığınız takdirde sivilce, leke veya alerjik reaksiyonlarla karşılaşabilirsiniz.

GÜNEŞ KORUMA FAKTÖRÜ

Yani SBF’den söz ediyoruz. SPF 30 ve SPF 50 arasında %1’ik bir fark var. Genelde açık renkliler veya çok hassas cilde sahip olanlar SPF 50’yi tercih edebilir ama güneş ışınlarını engelleme açısından dediğimiz gibi büyük bir fark yoktur. Yazın muhakkak, kullanılan güneş kremi en az SPF 30 olmalıdır.

GÜNEŞ KREMİ KULANIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR

NE SIKLIKLA VE NE ZAMAN SÜRÜLMELİ?

Güneş kremi sürme işlemi 4 saatte bir tekrar edilmeli. Denize girildiyse 4 saat yine denize veya duşa girilmediyse bile 4 saat sonra tekrar sürülmeli.

Genelde çoğumuz plaja indiğimiz zaman sandalyemize oturduktan sonra sürmeye başlarız ama bu yaptığımız hatalardan birisidir. Güneş kremleri direkt güneşe çıkmadan 30 dakika öncesinde sürülmelidir.

Güneş kremleri sadece yazın kavurucu sıcaklardan korunmak için sürülmemeli. Kışın bile evimize güneş ışınları girer.4 mevsim maruz kaldığımız zararlı ışınlardan korunmak için güneş kremi kullanmak ihmal edilmemeli. Bahçede, balkonda fazlaca vakit geçiriliyorsa yineleme işlemini ihmal edilmemeli. Sadece evde durulsa bile güneş kremi sürmek yine önemli. Tabi sadece evin içerisinde oturuluyorsa yineleme işlemine gerek yok.

GÜNEŞ KREMİ NASIL UYGULANMALI?

Güneş kremi sürmedeki amaç zararlı güneş ışınlarından korunmak. Bu zararlı ışınlar daha önce de bahsettiğimiz gibi kızarıklık, güneş lekesi, erken yaşlanma ve deri kanseri gibi etkilere sebebiyet verebilir bu yüzden kullanacağımız üründen tam verim almak isteriz. Bu da doğru sürüş yönteminden geçiyor. Doğru bir şekilde sürmek, doğru zamanda uygulamak, doğru miktarda uygulamak s o güneş kreminden tam verim alınmasını sağlar.

Güneş kremini derinin üst tabakasına sürülen bir kalkan olarak düşünmeliyiz. Bu kalkan çok fazla derine inmemeli yani uygulanan güneş kremi çok fazla derine nüfuz etmemeli. Sonuçta güneş ışınlarının ilk temas ettiği yer üst deri. Güneş ışınlarının ilk o bariyeri geçmemesi gerekiyor.

Genelde yüze ve enseye kremi uygulamak için 3 parmak yöntemi kullanılır. Parmaklarınız boyunca sürdüğünüz kremi kulaklarınıza, yüzünüze, boynunuza ve ensenize uygulayabilirsiniz. Yine bacaklarınız için 3 parmak yöntemini kullanabilirsiniz. Güneş kremleri serumlar gibi 1-2 damlayla yeterli olabilecek ürünler değildir. Sürdüğünüzde yüzünüzdeki o kalkan yani o beyazlık gözükmeli.

gunes-kremi.jpg

GÜNEŞ KREMİNİN CİLT BAKIM RUTİNİNDE SIRASI

Cilt bakım rutininde toniği, serumu, nemlendiriciyi uyguladıktan sonra yani cildi temizleme ve nemlendirme aşamaları bittikten sonra, en son sırada sürmeliyiz.

Editör