Bilgisayar Telefon Tablet Cihazların Yararları ve Zararları

Bilgisayar Telefon Tablet Cihazların Yararları ve Zararları

Elektronik devre elemanları ile çeşitli amaçlara hizmet etmek üzere tasarlanan elektronik ürünler, insan yaşamını kolaylaştırmak için üretilirler.

Bu cihazların insan yaşamındaki önemini daha iyi kavramak için, bu ürünlerin icat edilmedikleri zamanlara gitmek gerekiyor. O zamanlarda iletişimin hantallığı, üretimin azlığı, gelişimin uzun zaman alması, sosyal etkileşimin çok verimsiz ve sınırlı olması, endüstrinin ve sanayinin gelişmemesi gibi birçok eksiklik ve olumsuz durumlar vardı. Ama hayatımıza bilgisayarların girmesi ile internet çağı başladı. Dinamik ve anlık iletişim, sosyalleşmenin global boyut kazanması, bilginin anlık paylaşımı, hayatımıza yeni bir zenginlik katarken, aynı zamanda daha çok boş zaman da kazandırdı.

Bilgisayarların Yararları

Bilgisayarlar, insanların hemen hemen her şeyi kayıt edebilecekleri, istedikleri zaman istedikleri bilgilere ulaşabilecekleri vazgeçilmez cihazlardır. İnsan yaşamının kalitesini ve konforunu arttırdılar. Bu çok yönlü makineler, birçok karmaşık işlemi eş zamanlı olarak yapabilme becerisine sahipler. Bir insanın ihtiyaç duyabileceği hemen hemen her şeyi bilgisayarlar ve internet sağlıyor. Bilgisayarlar, insanların normalde saatlerce yapabilecekleri işleri saniyeler içinde yapabiliyorlar. Verileri güvenli bir şekilde depolama becerileri, işlemleri hatasız yapabilme yetenekleri, veri güvenliği sağlama kapasiteleri insanlara büyük kolaylıklar sağlar. İnternet ve bilgisayar; birlikte kullanıldıklarında, her kullanıcının tüm dünyaya açabilecekleri bir pencere sunarlar. Bilgisayarlarla oyun oynamak, kitap yazmak, dünyanın her hangi bir noktasındaki biri ile anlık haberleşmek, herhangi bir ülkedeki insanlarla anlık görüntülü- sesli iletişim kurabilmek, sınırsız eğitim kaynaklarına erişmek, film izlemek, müzik dinlemek, öğrenmek, tez hazırlamak, paylaşmak eğlenmek ve daha birçok şeyi kesintisiz yapmak mümkün. Bilgisayarlar, bilgi çağını başlattılar. Bu çağda gelişim hiç olmadığı kadar hızlı oldu.

Bilgisayarların Zararları

Geleneksel sosyalleşme becerilerini düşürmek, sanal dünyanın verdiği imkanları kullanarak farklı kimliklere bürünmek; virüs trojan hacker saldırılarına açık olmak, çevrim içi siber suçlara birkaç tuşla bulaşmak, iş yükünün bilgisayarlara verilmesi ile istihdam çemberinin daralması, hareketsiz yaşama elverişli olmak, radyasyon yaymak, çocukların zararlı içeriklere kolayca erişebilmesi gibi zararları vardır. Saatlerce bilgisayar kullanmak insan sağlığını bozar. Aile bireylerine ayrılan zamanı azaltır. Bilgisayarlar, ergenlerde ve çocuklarda bağımlılık yapabilir.

Telefonun Yararları

Telefonların en büyük yararları arasında, dünyanın herhangi bir noktasındaki kişilere saniyeler içinde ulaşabilmek, sesli ve görüntülü canlı iletişim kurabilmek, verilerini saklamak, müzik dinlemek film izlemek, oyun oynamak, dil öğrenmek, mobil uygulamalarla ek gelir elde etmek, elektrikler kesildiğinde ışık kaynağı olarak kullanmak, internete bağlanmak gibi yararlar sayılabilir. İşe gitmeden, konferans görüşme yaparak işi yürütmek, aracın elektronik takibini yapabilmek, akıllı elektronik cihazlara uzaktan kumanda edebilmek de telefonun yararları arasındadır. Gelişmiş kameraları ile güzel anları yakalamak ve ölümsüzleştirmek telefonlarla mümkün. Elektrikli araçları park ettirmek ya da bir yere yönlendirmek, cep telefon yazılımları ile kolayca yapılabiliyor. Cep telefonları ile para transferleri, kredi çekme işlemleri yapılabiliyor. Faturalar yerinizden kalkmadan ödenebiliyor.

Telefonun Zararları

Bağımlılık yapmak en büyük zararıdır, cihazdan yayılan elektro manyetik dalgalar, uzun süreli konuşma sırasında cihazla baz istasyonu arasındaki iletişimi sağlayan dalgalar, ileride beyne zarar verebilme potansiyeli taşır. Kişilerin özen gösterdiği, şahsına özel alanları daraltma etkisi de göz ardı edilemez. Telefonlarla, özel hayat ve gizlilik ortadan kalkıyor. Günümüzde bir aile profiline bakıldığında, her bireyin elinde cep telefonları veya tabletler; bireyler arasındaki iletişimi yok ediyor. İnsanlar, birbirine daha yakın olsunlar diye üretilen cep telefonları, her geçen gün geliştikçe, insanları birbirinden uzaklaştırıyor.

Tabletlerin Yararları

Tablet bilgisayarlar, telefonla bilgisayar arasında ara-form olarak üretilen ve genellikle Z kuşağının ilgisini çeken cihazlardır. Android ya da iOS yazılımları ile bir cep telefonunun konuşma ve hat takma dışındaki tüm özelliklerine sahiptirler. Tabletlerin gelişmiş modelleri telefon olarak da kullanılabiliyor. Daha geniş ekranlı olmaları nedeni ile kullanımı daha keyifli olan tabletler, günümüzde çocukların oyun ve eğitim ihtiyacını karşılıyorlar.

Tabletlerin Zararları

Çocuklar için, hayatı sanallaştırma tehlikesi barındıran tabletler, çok da masum cihazlar değiller. Çocukların geleneksel oyun ve arkadaşları ile etkileşim kalitelerini bozabilirler. Çocuklar, tabletlerle çok zaman geçirdiklerinde göz bozuklukları başta olmak üzere, zihin gelişiminde yavaşlama sorunu ile karşı karşıya kalabilirler.

Diğer Elektronik Ürünlerin Yararları ve Zararları

Tüm elektronik cihazların, insan yararına üretildiklerine değinmiştik. Bazı elektronik cihaz ve araçlar, askeri alanda kullanılırken bazıları tıp alanında, bazıları tekstil, gıda, giyim, vs endüstrilerde kullanılıyor. Öte yandan bu işin zararları da var: Nano teknolojinin gelişmesi ile beraber, insanlara çip takma ve onları izleme konusu gündeme geldi. Büyük işletme sahipleri, yakın zamanda nano teknoloji sayesinde, işçilerine çip taktırarak hangi saatte hangi makinenin başında bulundukları bilgisini alma lüksüne sahip olacaklar. Neuralink projesi de elektronikte devre elemanlarının küçültülmesi ile ortaya çıkan bir insanı makineleştirme projesidir. Bunlara ek olarak Yapay Zeka uygulamalarının gelişmesi ile, android robotların dev fabrikalarda, insan yerine çalıştırılması çok uzak değil. Milyarlarca insanı işsiz bırakacak bu gelişme, elektronik araç ve gereçlerin hızla evrimleşmesinin bir getirisidir. Elektronik cihazlarla, dünyayı küçülttük, onlar sayesinde yalnızlaştık. Bu ürünler, daha az koşmamızı daha az yürümemizi sağladı. Tembelliğe çok iyi alıştık

Editör