Yapay Zekanın Geleceği Ne Olacak? Yapay Zeka Hayatımıza Neler Katacak?

Yapay Zekanın Geleceği Ne Olacak? Yapay Zeka Hayatımıza Neler Katacak?

Yapay zeka teknolojinin zorunlu bir getirisidir. Ortada, insanlık istemese de bir Yapay Zeka gerçeği var.

Yapay zeka veya makine öğrenmesi heyecan verici ve aynı zamanda korkutucu bilim ve teknolojinin en büyük nihai sonucu olarak robotların ve bilgisayarların yönettiği güçlü silahları yöneterek insanlığı tehdit edebilir. Uzmanlar, bu yüzden bu sistemin kullanımının tehlikeleri hakkında uyarılarda bulunuyorlar çünkü yapay zekanın geliştirilmesi insanlık ırkının sonunu getirebilir. Yapay zekanın, bu tür bir tehlikeye neden olmaması için, güvenli hale getirilmesi gerekiyor.

magg4-haberlerveblog-web-yapayzeka2.jpg

Potansiyel olarak çok büyük ve sınırı olmayan bir zenginliği var. Yapay zeka neden bu kadar ilgi görüyor? Bunun nedeni açık; Yapay Zeka günümüzdeki ve gelecekteki en zorlu ve karmaşık sorunların hepsini çözme potansiyeline sahiptir. Yapay Zekanın bir diğer tercih nedeni, her alanda kullanılabilmesidir. Yapay zekaya sahip robotların, bizi götüreceği altın çağ robotların kendi başlarına düşünüp hareket etmelerini sağlayacak. Yapay zekayla kazanılan yeni bilgi ve beceriler, sistem tarafından işlendiğinde tıp alanında, doktorlara laboratuvarda daha önce hiç tasarlanmamış ilaçlar yaptırabilir. Uzay araştırmalarında yeni keşiflere kapı açabilir.

Eğitim alanında Matrix filmindeki sahneleri gerçekleştirebilir. Tek bir çipin insan beynine takılması ile, her mesleğin bilgisi ve deneyimi birkaç mega bayt yükleme ile elde edilebilir. Böylece yıllarca okullarda dirsek çürütmeye gerek kalmayabilir.

Yapay Zeka Doğru Kullanılırsa Yararlıdır

Yapay zeka, modern teknolojinin çağ atlatan en büyük buluşudur. Bunu da teknolojiye borçluyuz. Bu yeniliği doğru kullanırsak yaşam daha önce hiç olmadığı kadar farklı olacaktır. İnsan beyninin hesaplayamadığı milyonlarca veriyi eş zamanlı işleyen bu teknoloji ile, her alanda baş döndürücü yenilikler bizi bekliyor.

Silah ve savunma sanayisinde yapay zekanın kullanılması ise daha fazla özen gerektiriyor ki, yapay zekanın tehlikeli olduğunu savunan bilim insanlarının korktuğu şey; soğuk savaş için geliştirilecek silahların yönetiminde, inisiyatifi yapay zekaya bırakmaktır. Kontrolü yapay zeka ele alırsa, insanlığın sonunu getirebilir. Duygusuz, soğuk, sadece mantığa önem veren makineler; insanlık için bu alanda büyük tehlikelere yol açabilir. Şu anda hızla veri toplayarak geliştirilen yapay zekanın sorunu, problemleri insanlar kadar net anlayamamak. İnsanların problemi ise, sorunu anlayıp çözememektir. Yapay zeka bu yüzden yardımcı olabilir. İnsanlar, kendi aralarında iletişim kurarken, duygularını da işin içine katarlar. Yapay zekada duygu yoktur bu yüzden sadece verileri karşılaştırıp işler ve sonuca gider. Geçtiğimiz günlerde, Japonya’da geliştirilen bir yapay zekalı robota; yapay zeka insanları yönetmeli mi sorusu soruldu. Robotun verdiği cevap; “ eğer insanlar mantıklı karar verme yeteneklerini kullanmazlarsa yapay zeka onların yerine karar verebilmelidir” şeklindeydi.

yapay-zeka.jpg

Öte yandan bir yardımcı araç olarak görüldüğünde, yapay zeka çok işler başarabilir. Liselerde öğretmenlerin yerini tutabilir, sınırsız bilgiyi internetten çekebilir ve çok verimli olarak, bilgisi daha kısıtlı olan öğretmenlerin yerine, en güncel en pratik dokümanları öğrencilere sunabilir. Bu teknoloji, direksiyon başında afallayan sürücüden kontrolü alarak, kazaları önleyebilir. Yapay zeka, şu anda yunus balıklarının iletişimini, dilini çözmek için kullanılıyor. Dubai’de polis teşkilatına kazandırılan Robocop ordusu gibi, polise yardımcı olan, tehlikeli operasyonlarda öne sürülebilecek robotları yönetebilir. Yada Ford pizza robotu gibi, gelen siparişleri 24 saat çalışarak teslim edebilir. İnsanlardan daha dikkatli şekilde, trafikte araç kullanabilir ve kazaları önleyebilir. Yapay zeka gelişimine ayrılan bu yılki bütçe 80 milyar dolar ve bu büyük yatırım gösteriyor ki ; 2030 yılına kadar her 4 araçtan biri, yapay zeka kullanacak.

Yapay Zeka sistemleri uzay roketlerine rehberlik ediyor, bu sistem kanserlerin tespitine yardımcı oluyor, ilaçların geliştirilmesini hızlandırıyor. Son birkaç yıl içinde birçok uzmanın onlarca yıl süreceğini tahmin ettiği olağanüstü gelişmeleri yapay zeka ile kısa sürede başardık.

Makine Kendi Kendine Öğreniyor

Yapay zekayı insanlardan ayıran şey; insanların hayat boyu öğrendiği şeyleri kısıtlı hafızasında tutamaması, yapay zekanın ise öğrendiği her şeyi sınırsız belleğine kaydetme becerisidir. Bu hızlı öğrenme; 20 yıl içinde bir çok insanın işten atılmasına yol açacak. Öyle ya, sigorta yemek yol masrafı emeklilik derdi ile uğraşmak istemeyen para babaları, insan yerine makineyi satın alacak ve bu makineler 24 saat boyunca kesintisiz üretim yapabilecekler.

Üretimin 4-5 kat artacağını düşündüğümüzde bu son derece güzel bir gelişme ama, üretilen bu ürünleri tüketmek için para lazım. İşçiler işsiz kalırsa, ürünleri kim tüketecek? Günümüzde bile, telefon operatörlüğü ve seyahat acenteliği gibi iş alanları, tamamen yapay zekanın eline geçti. Milyonlarca kişi, bu yüzden işsiz kaldı. Müzik ve eğlence endüstrisi de bundan payını aldı. Şu anda ABD’de Robotics firması, insanlarla uyumlu olarak çalışan yeni robotlar üretti. Bu robotlar, insanları izliyor ve ne yaptıklarını kaydediyor. Sonraki aşamayı tahmin edebilirsiniz.

2-790x445-1-780x405.jpg

Robotlar, o sektörde kalan insanların da işini ele alacak ve hedef sektör tamamen robotların eline geçecek. Sonuç olarak, insanlık, bitmek bilmeyen merak ve ihtirasları nedeniyle, bindiği dalı kesiyor. Kendi neslinin sonunu getirecek makineler üretiyor ve onlara öğretiyor.

Editör